Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Hvorfor gør hunde? (Få 5 råd til at stoppe hundens gøen)

Hvorfor gør hunde? (Få 5 råd til at stoppe hundens gøen)

Der kan være mange årsager til at din hun gør. Nogle hunderacer gør mere end andre, men det er altid muligt at lære hunden, at det i visse sammenhænge hverken er nødvendigt eller ønskværdigt at gø. Her får du de 5 absolut bedste råd til at stoppe din hunds gøen.

Af Elskerdyrs hundeejer & hundeguru
Indholdet er opdateret mandag d. 13. september 2021 og er oprindeligt udgivet mandag d. 13. september 2021.

Hvorfor gør min hund?

Hunde gør - det er en helt normal måde for hunden at kommunikere på. Både med dig som ejer og med andre mennesker og hunde. Der kan være rigtig mange årsager til, at din hund gør.

For det meste gør hunde, fordi de:

 • Advarer mod farer eller fremmede
 • Vil have opmærksomhed
 • Er stressede
 • Vil i kontakt
 • Er glade
 • Vil holde andre hunde på afstand
 • Er utrygge eller usikre
 • Keder sig

Og så er der nogle hunderacer, der bare gør mere end andre. Det er værd at have med i overvejelserne, når du skal vælge hvilken hunderace, du vil have.

Langt de fleste problemer med gøen kan korrigeres, men din hund klarer det ikke helt selv eller vokser fra det. Den har brug for hjælp fra dig.

Lær din hund at du er lederen af flokken

Nogle gange er det helt okay at din hund gør, mens det andre gange kan drive både dig og omgivelserne til vanvid. Faktisk i sådan en grad, at andre mennesker i jeres nærhed bliver irriterede eller måske ligefrem vrede over, at din hund gør hver gang nogen går forbi jeres have eller hver gang den møder andre hunde.

Det bedste du kan gøre for både dig selv, din hund og jeres omgivelser er, at agere alfa-han eller alfa-hun for jeres lille flok. Det betyder ikke at du skal bide din hund i nakkeskindet eller gø endnu højere end den gør, for det forstår den slet ikke.

Derimod skal du finde ud af, hvornår og hvorfor, din hund gør. Så bliver det meget lettere at træne din hund i at klare dagen uden gøen.

Giv din hund tid til at vænne sig til din rolle - vær stabil og tålmodig.

Det er okay at din hund gør, men det er dig, der skal sige stop

Det er ikke meningen at du skal træne din hund i aldrig mere at gø, for det er trods alt en af dens mest brugte måder at kommunikere på. Men du skal træne din hund i at stoppe den form for gøen, som ikke er hensigtsmæssig.

Det kræver en målrettet indsats fra dig, hvis din hund skal lystre dine kommandoer. Det er nemlig langt fra sikkert, at din hund forstår dine signaler lige med det samme.

5 gode råd til at stoppe hundens gøen

Vi har fundet de 5 bedste råd, der sætter dig i stand til at kunne kontrollere og på sigt stoppe din hunds gøen.

 1. Korriger din hunds adfærd

  Når du går i gang med at vænne din hund af med at gø, skal du tænke det som at du korrigerer hundens adfærd. Du skal jo ikke ændre alt ved din hund, du skal alene lære den ikke at gø unødvendigt.

 2. Berolig din hund (og dig selv)

 3. Er din ikke rolig vil din træning ikke bære brugt. Det samme faktum gælder faktisk også for dig selv, for din hund kan med det samme mærke, hvis du er stresset, sur eller fraværende under træningen.

  Jo mere afslappet du er, des mere afslappet er din hund og din træning med at afvende den med at gø, vil gå meget lettere.

 4. Flyt din hunds fokus

  Når du ved, hvad der får din hund til at gø, kan du med fordel flytte hundens fokus fra kilden. Alt efter hvad det er, kan du brug forskellige afledningsmanøvrer, der får din hund til at tænke og fokusere på noget andet.

  Det kan for eksempel være en godbid eller en tøjbamse, der afleder opmærksomheden.

 5. Vær leder for din hund

  Som vi allerede har sagt, er du som hundeejer også leder for din hund. Du vil straks mærke, at det gør din hund glad, at du tager føringen. Den vil gøre alt for at gøre dig glad også selvom det handler om at fjerne dens gøen i visse situationer, ved at lære den at lytte til og forstå de helt specifikke kommandoer, som du giver den.

  Hunden er i familie med ulvene og den er reelt et flokdyr. Du er en del af flokken og opfører du dig ikke som lederen af jeres lille flok, så gør din hund det på sin helt egen måde. Så bliver det endnu sværere for dig, at rette op på din hunds uvaner.

 6. Benyt dig af professionel hjælp

  Har du svært ved at lykkes med din og vovsens træning, er det ingen skam at søge hjælp. Det kan være en lille ting som du stirrer dig blind på eller et tonefald der lige skal rettes lidt.

  Det er værd at huske, at hundetræning alene kan være stressende og er du usikker på om du gør det rigtigt, mærker din hund det med det samme. Så kan det være fristende at opgive dit forehavende, men det hjælper jo ikke rigtigt på din hunds gøen.

  Beløn aldrig din hund, når den gør, uanset om dens gøen er okay eller ej.

  Du har flere forskellige muligheder for at fuldføre mission stop hundens gøen. Du kan for eksempel:

  • Melde dig og din firbenede makker på et hundetræningskursus
  • Kontakte en hundetræner der kan guide dig, når du træner med din hund
  • Finde en hundeadfærdsterapeut der kan undersøge, om din hund har andre problemer, der påvirker dens gøen

  Det giver både dig og din hund gode forudsætninger for at lykkes med at finde en løsning, der virker for jer begge. Når du har arbejdet med de kommandoer, du skal bruge og din hund reagerer positivt på dem, er det nærmest et hel befrielse for dig. Der er ingen tvivl om, at dit liv med hund bliver meget bedre og helt sikkert mindre højlydt.

Artiklen er skrevet af • Elskerdyrs hundeejer & hundeguru
Skriv til Ernst

Ernst er manden der siger 'årh' når han ser en sød hund på gaden og får lov til at klappe den. Han har en Golden Retriever, som han går mange ture med ved stranden i Vestjylland hvor han residerer. Han ved alt om hunde!

Bedøm denne artikel
12 stemmer, gennemsnit: 4.6 / 5