Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud på produkter, vi allerede elsker og anbefaler! Julegaveidéer - Se alle de bedste tilbud ❯
Tæge på hund? Sådan fjerner du nemt en tæge el. flåt (Guide)

Tæge på hund? Sådan fjerner du nemt en tæge el. flåt (Guide)

Gåture i skov, park eller rundt om sø eller mose, er skønne for både dig og din hund. Uheldigvis kan din hund - eller du tage ubudne gæster med hjem, som skal fjernes hurtigst muligt. Læs med her og få styr på tæger og flåter og hvad du skal gøre, for at holde din hund sund og frisk.

Af Elskerdyrs hundeejer & hundeguru
Indholdet er opdateret mandag d. 13. september 2021 og er oprindeligt udgivet søndag d. 12. september 2021.

Kend forskellen på en tæge og en flåt

Vi hundeejere har tendens til at kæmme tæge og flåt over en kam. Men det er der faktisk slet ikke grund til. Selv om vi kan finde begge slag i pelsen på vores firbenede venner, er der faktisk kun grund til at bekymre dig om den ene af dem.

Tæge

Tægen er et flyvende insekt, der mildest talt har sit udseende imod sig. Det kan nemlig godt se noget farligt ud. Men faktisk er en tæge harmløs og ufarlig, både når det gælder din firbenede ven og dig selv.

Tægen bider sig ikke fast og suger ikke blod - i hvert fald ikke i Danmark. Den lever af at suge plantesaft fra planter og enkelte af arterne jager mindre insekter. Tæger bærer heller ikke rundt på smitsomme eller farlige sygdomme overhovedet. Til gengæld kan du sagtens finde tæger på din hund efter en gåtur.

Du kan nemt og helt roligt fjerne tæger fra hundens pels og du har reelt ikke brug for tang eller andet specialudstyr, for de sidder ikke fast i hundens hud. Bryder du dig ikke om at røre ved dem, kan du bruge en helt almindelig pincet, når du fjerner dem.

Væggelusen er i familie med tægen og den eneste blodsugende tæge art i Danmark.

Flåt

Flåten er en mide tilhørende spindler arten. Den er i familie med edderkoppen, omend langt ude i leddene. I Danmark findes der mange arter af flåter, der alle kan være sygdomsbærere af potentielt farlige sygdomme - både for din hund og for dig selv.

Flåten lever af at suge blod fra den værtsdyr eller -menneske. Flåten er et lille dyr, så det er ikke store mængder blod den kan suge ud af din hund, slet ikke nok til at det vil give din hund problemer.

Selvfølgelig kan store mængder af flåter suge mere blod, specielt hvis de får lov at sidde på hunden. Problemet er primært de sygdomme, som flåten kan overføre til din firbenede ven. Fordi flåten hægter dig fast i hundens hud, kan den være svær at fjerne og det kræver tit, at du bruger en speciel tang.

Skovflåten er den eneste art, der bider på mennesker, den kan overføre bakterien Borrelia.

Antallet af ben afgør, om der er tale om flåt eller tæge

Tæger og flåter har et par ting til fælles - mange mennesker - og specielt hundeejere - hader dem og de bliver rigtig tit forvekslet med hinanden. Eller har de, som du allerede har læst, ikke noget til fælles.

Har du svært ved at afgøre om der er tale om den ene eller den anden slags uvelkommen gæst, kan du faktisk afgøre det både hurtigt og nemt, for tæger har 6 ben, mens de frygtede flåter har 8.

Desuden vil du tit se, at flåtens bagkrop er tyk og stor af det blod, den har nået at suge fra din hund.

Sådan fjerner du en tæge eller en flåt fra din hund

Lad os tage den nemmeste først. Tægen fjerner du nemt, enten med fingrene eller med en pincet, for den kravler bare på din hund og har ikke bidt sig fast. Er din bedste ven udstyret med langt og / eller krøllet hår, kan den godt have fået sig viklet ind i håret, men den bider ikke i huden.

Flåten derimod, har hægtet sig fast i din hunds hud og den lader sig ikke sådan lige fjerne. Du skal gøre følgende:

 1. Del din hunds hår, der hvor flåten sidder, så du nemmere kan komme til den
 2. Brug en pincet og tag fat om flåten så tæt på hundens hud som muligt
 3. Du skal helst ind og have fat helt inde ved flåtens hoved
 4. Nu drejer du pincetten en gang eller to rundt og hiver derefter flåten ud
 5. Du skal hive flåten ud i en hurtig bevægelse

Nogle gange får man ikke flåtens hoved med, når man fjerner den. Spørger man nogle, siger de at det er utroligt vigtigt at få hovedet med, mens andre siger at, hovedet nok skal komme ud af sig selv.

Er det ikke lykkedes dig at få hovedet med ud, skal du nok lige holde ekstra øje med området for at se, om hovedet er væk. Bliver området rødt og hævet og mærker du en lille indkapslet knude, bør du kontakte din dyrlæge.

Investér i en flåttang, den gør det meget nemmere for dig at udføre drejebevægelsen.

Tjek din hund for flåter og tæger jævnligt

Er du og din hund glade for lange gåture i naturen, skal du jævnligt og faktisk efter hver tur tjekke din hund for tæger og flåter.

Flåten skal nemlig fjernes fra din hund indenfor 24 timer, hvis du vil undgå at din hund kan blive smittet at farlige sygdomme. Sker det, vil din hund få symptomer, som for eksempel kan være:

 • Nedsat appetit
 • Sløvhed og feber
 • Smerter og stivhed
 • Usikre ben og halten
 • Nakkesmerter
 • Kramper og / eller lammelser
 • Ændringer i hundens normale adfærd

Får din hund et eller flere af ovenstående symptomer, skal du søge dyrlæge med det samme.

Disse sygdomme kan din hund blive smittet med

Desværre er flåterne bærere af en lang række farlige sygdomme, der kan gøre din hund meget syg. Nedenfor kan du læse om de alvorlige og endda potentielt dødelige sygdomme, som din hund oftest kan blive smittet med.

Borreliose

Flåten er bærer af bakterien Borrelia, som ubehandlet kan medføre varige men hos din firbenede ven. Borreliose kaldes også Lymes sygdom eller Borreliainfektion.

 • Symptomer: Feber, træthed, ømme led og muskler, hævede lymfeknuder, lammelser (mest i ansigtet), epileptiske anfald.

TBE

Kaldes også for Centraleuropæisk Hjernebetændelse. I Danmark findes de flåter, der bærer på sygdommen kun på Bornholm. Men tager du din bedste ven med på ferie i Europa, er der desværre større risiko for at blive smittet.

 • Symptomer: Høj feber, opkastninger, afmatning, nogle hunde bliver aggressive, slingrende gang, lammelser, kramper.

Anaplasmose

Kendes også under betegnelserne Ehrlichiose eller Flåtfeber. Desværre bliver denne farlige sygdom mere og mere udbredt i store dele af verden - inklusive i Danmark.

 • Symptomer: Manglende appetit og vægttab, feber og hiven efter vejret, sekret eller blødning i næse og øjne, ødemer (væskeophobninger), blå mærker, knuder eller cyster.

Babesiose

Er forårsaget af den encellede organisme Babesia, der angriber de røde blodplader. Også Babesiose er en udbredt og ganske alvorlig sygdom for din hund.

 • Symptomer: Nedsat eller ingen appetit, Blege slimhinder eller gulsot, feber, misfarvet urin og afføring, neurologiske symptomer, forstørret lever og milt.

Forebyggende midler mod flåter (tæger)

Forebyggelse er altid bedre end helbredelse - specielt når det kommer til de små og farlige flåter og de sygdomme de bærer på.

Alvorlig sygdom i familien er på ingen måde sjovt - og vores hunde hører jo helt naturligt med til vores familie. Vi kan ikke på samme måde tale med vores kunde, som vi kan med vores børn eller vores partner. Derfor er vi naturligvis mere opmærksomme på, om de er glade og sunde som de plejer.

Heldigvis kan du minimere risikoen for flåtoverførte sygdomme virkelig meget, hvis du anvender et flåtmiddel på din hund.

Der findes flere forskellige former for flåtmidler, som du kan få som

 • Spot-on præparater
 • Halsbånd
 • Tyggetabletter

Nogle virker direkte frastødende på flåterne mens andre slår flåten ihjel, når den bider i hundens hud. Alle midler er helt sikre for din hund og er ikke forbundet med bivirkninger eller andet ubehag for din bedste ven.

Desuden er der en bonus indbygget i flåtmidlerne, for de modvirker også lus og lopper.

Ingen af midlerne er 100 % sikre, men nedsætter risikoen markant for, at din hund bliver angrebet af flåter. Med tanke på hvor potentielt de flåtoverførte sygdomme er for din hund, er det ikke svært at vælge et flåtmiddel til.

Specielt i sommermånederne, hvor flåterne er ekstraordinært aktive, kan du meget bedre nyde de udendørs aktiviteter sammen med din hund, uden at skulle bekymre dig så meget.

Artiklen er skrevet af • Elskerdyrs hundeejer & hundeguru
Skriv til Ernst

Ernst er manden der siger 'årh' når han ser en sød hund på gaden og får lov til at klappe den. Han har en Golden Retriever, som han går mange ture med ved stranden i Vestjylland hvor han residerer. Han ved alt om hunde!

Bedøm denne artikel
11 stemmer, gennemsnit: 4.7 / 5